Loading...
Aalborg 9818 6220 Aarhus 8692 7699 Odense 7262 6600
Det bedste af begge verdener

Det bedste af begge verdener

Når man vælger en erhvervsuddannelse, lægger man sig fast på et specifikt erhverv. Som 15-16-årig kan det være et svært valg at træffe. Med en EUX – der så sit lys for første gang for 10 år siden – kan de unge vælge et specifikt erhverv og samtidig have muligheden for at vælge frit mellem andre uddannelser på et senere tidspunkt i livet.

 

En af dem, der har benyttet sig af den mulighed, er vores lærling, Kenan Benyamin Gümüs Boldt. Og spørger du ham, er kombinationen af de to uddannelser, der stikker i hver sin retning, det helt rigtige valg. For selvom Kenan nok altid har vidst, at han ville ende i byggebranchen, har tømrer ikke altid stået øverst på listen.

- Var jeg ikke blevet tømrer og erhvervsfaglig student, var jeg nok fulgt i min morfars fodspor, fortæller Kenan, hvis morfar var arkitekt.

Skulle Kenan en dag få lyst til at følge i morfars fodspor, har han stadig mulighed. EUX åbner nemlig for adgang til et hav af videregående uddannelser. Og netop den mulighed at uddanne sig videre på et senere tidspunkt, er en af de ting, som Kenan lægger stor vægt på. Kenan har nemlig planer om at uddanne sig til bygningskonstruktør – og selvom uddannelsen til bygningskonstruktør ikke kræver en gymnasial uddannelse, hvis du kommer med udvalgte håndværksmæssige baggrunde, så er Kenan glad for sit valg:

- Gymnasiedelen gør, at man får mere viden om eksempelvis matematik. Samtidig er det god erfaring, at jeg selv har været på en byggeplads. Med en EUX får jeg bedre muligheder for at uddanne mig senere, og jeg har noget at falde tilbage på.

Der er mange gode ting ved en EUX, men det er også hårdt, når man får to uddannelser i én på den halve tid. Selvom Tech College er gode til at planlægge, så de studerende ikke bliver overrumplet, så er det et presset forløb. Heldigvis former presset en godt til erhvervslivet og for Kenan, der drømmer om at blive byggeleder, er det nødvendigt at kunne håndtere pres.

 

Færch & Co.

Det sidste halve år, har Kenan været i lære hos Færch & Co. – og det var ikke et tilfældigt valg:

- Jeg havde hørt om Færch & Co. og også læst om deres historie. Særligt det med ’bygger på traditioner’ kunne jeg godt lide. For mig er det et traditionelt byggefirma, der også er moderne.

Også fællesskabet mellem kollegaer er noget, Kenan vægter højt. For som han siger, så er man meget sammen med dem, og derfor er det rart, at man har det godt sammen – på den måde er det også lettere at spørge om hjælp.

- De har selv været lærlinge, så de ved godt, hvor jeg står. Svendene er gode til at sætte i gang, og de kommer også tilbage for at følge op, fortæller Kenan, da snakken går på, fællesskabet mellem kollegaer og fordelen ved at gå på en stor byggeplads, hvor man har mange kollegaer. For selvom Kenan også var glad for at være med én svend på serviceopgaver, så ser han de store byggepladser, som et sted, hvor han lærer om akkord og kommer op i fart, samtidig med at han lærer tips og tricks fra de mange svende, der har forskellige måder at gøre tingene på.

 

Nyd det!

Da Kenan bliver spurgt til at give andre eller kommende EUX’ere et godt råd, tøver han ikke:

- Nyd det, siger han og følger op med et mere praktisk råd, om at man skal starte i så god tid på sine opgaver som muligt. Med andre ord - vær i god tid, for det bliver travlt.

Men selvom det er et travlt forløb, så er det det hele værd – Kenan får nemlig det bedste af begge verdener.