
Erhvervsuddannelsens mange muligheder
- Jeg havde ikke selv regnet med, at jeg skulle være tømrer – faktisk overhovedet ikke. Efter folkeskolen tog jeg på gymnasiet og tænkte, at jeg skulle være bankrådgiver eller ejendomsmægler, fortæller Abdul Moeen Omid, som nu er cirka halvvejs igennem sin tømreruddannelse.
Det seneste år har vi i Færch & Co. haft fornøjelsen af Abdul, der er lærling som et led i sin tømreruddannelse på Tech College. Inden Abdul startede tømreruddannelsen gennemførte han en gymnasial uddannelse. Han havde altid troet, at hans retning skulle være en anden, men som han blev ældre ændrede hans ønsker for fremtiden sig, og han så potentiale i en ingeniøruddannelser eller noget lignende. Forestillingerne om en uddannelse som bankrådgiver eller ejendomsmægler blev derfor lagt på hylden. Abdul har altid været fascineret af, hvordan bygninger bliver skabt og bygget, og som tømrer kommer man vidt omkring i byggeprocessen - derfor faldt Abduls valg på netop tømreruddannelsen.
Det rette valg
Abdul indrømmer, at det var lidt hårdt til at starte med. Han skulle vænne sig til, at hans uddannelse bestod af fysisk arbejde fremfor at sidde på skolebænken. Men med det udgangspunkt, at det er spændene at være på arbejdsmarkedet og en interesse for faget, var det ingen sag at vænne sig til den nye uddannelsesform. Han er særligt glad for, at han som tømrer er med til at skabe noget, og at så meget af arbejdet foregår udendørs. Vejret er ikke altid lige godt, men selvom det regner, ”så bliver man jo kun våd”, som Abdul siger. Der er mange gode ting ved tømrerfaget, og Abdul lægger da heller ikke skjul på, at elevlønnen er en af dem.
Gode kollegaer
Særligt vigtigt for Abdul er en god arbejdsplads og gode kollegaer. Og hos Færch & Co. har han netop det:
- Det er dejligt at komme på arbejde, og jeg har gode kollegaer. Når jeg møder nogle første gang, så tager de godt i mod mig, og vi snakker sammen, som om vi altid har kendt hinanden, fortæller Abdul. På Ørnevejen Skole i Frederikshavn, hvor Abdul har sin daglige gang, er de godt 20 tømrere, og han glad for at have mange kollegaer, som han ser dagligt. De mange kollegaer er med til at gøre det sjovt at gå på arbejde, der er nemlig plads til gode snakke og godmodige drillerier. Derudover er der endnu en lærling på pladsen, som Abdul kan spare og dele erfaringer med, og for at bruge Abduls egne ord, er det dejligt at have en, som man har noget til fælles med.
Et godt springbræt
For Abdul, der på sigt drømmer om en uddannelse som ingeniør eller bygningskonstruktør, er tømreruddannelsen en måde at tilegne sig praktisk erfaring, som han håber, vil gavne ham i fremtiden:
- Tømreruddannelsen - og generelt en håndværksmæssig baggrund - giver meget til at tage uddannelsen som eksempelvis bygningskonstruktør. Især når man skal ud at søge arbejde efter, men også når man skal studere, så har man den ekstra viden bag sig. Så erhvervsuddannelsen er et stort springbræt og et stort værktøj til at læse videre, fortæller Abdul og fortsætter med et smil på læben:
- Men lige nu er jeg glad for at være tømrer. Så det er ikke lige med det samme, at jeg skal videre – så længe jeg får lov at arbejde inde, når det er vinter.