Loading...
Aalborg 9818 6220 Aarhus 8692 7699 Odense 7262 6600
Fandt vejen til bygningsnedker gennem sin fars værksted

Fandt vejen til bygningsnedker gennem sin fars værksted

Lige som 72% af de elever der forlader grundskolen, havde Nuka Pedersen Lennert valgt en gymnasial vej, men hun fandt hurtigt ud af, at det ikke var rette valg for hende – men hvad var så?

- Min søster ønskede sig et møbel, så jeg tænkte hvorfor ikke og begyndte at eksperimentere lidt i min fars værksted, fortæller Nuka.

Sådan gjorde hun sig sine første erfaringer med håndværket, og der gik ikke længe, før hun fik øjnene op for det og blev glad for det. Hun besluttede sig derfor for at tage en tømreruddannelse. Dengang boede Nuka på Grønland, hvor tømrer- og snedkerfaget er slået sammen i én uddannelse. Med en følelse af, at tømrerfaget fyldte mere end snedkerfaget, kom Nuka halvvejs i forløbet til at savne en større grad af præcisionsarbejde, og hun søgte derfor ind som møbelsnedker på Svendborg Erhvervsskoler og Gymnasier. Her blev hun optaget, så hun rykkede teltpælene op og flyttede til Danmark, hvor hun tog grundforløbet til snedkeruddannelserne. På opfordring af undervisere og vejledere, valgte hun at forsætte som bygningssnedker efter grundforløbet, da der var større chance for læreplads her. 

 

Den rette hylde

Det sidste år har Nuka været ansat ved Færch & Co., og når hun ser tilbage, er hun ikke i tvivl: Med lysten til hele tiden at prøve nye ting og alsidige arbejdsopgaver, er Færch & Co. det helt rigtige sted.

- Jeg er særligt tilknyttet serviceafdelingen, så min hverdag er meget varieret. Jeg får lov til at lave ting på værkstedet, som jeg efterfølgende er ude at montere hos kunden, fortæller Nuka om sit arbejde i serviceafdelingen, der blandt andet udfører vedligehold, mindre reparationer og udbedring af akut opståede skader samt mindre bygge- og ombygningsopgaver. Udover at være tilknyttet serviceafdelingen, er hun også med på større projekter i entrepriseafdelingen. På den måde kommer Nuka omkring alle opgaver og ønsket om en alsidig hverdag er blevet en realitet.

Det er ikke kun Nuka, der er glad for Færch & Co. – Færch & Co. er også glad for hende. Med et stort gåpåmod, et øje for præcision og lysten til at gøre det rigtige rigtigt første gang omsætter Nuka dagligt Færch & Co.s værdier til praksis.

 

Flere kvinder i byggebranchen

Nuka er den første kvindelige lærling i Færch & Co., men hun er langt fra den sidste. For selvom der unægtelig er forskel på mænd og kvinder, så kan dynamikken mellem de to køn altså noget særligt – også i byggebranchen. Jo før vi begynder at ankende, at der er plads til kvinder i branchen, jo før kan vi begynde at tiltrække flere – og det skal vi blive bedre til. Undersøgelser viser nemlig, at det er svært at tiltrække kvinder til byggebranchen og fastholde dem. Så lad det være en påmindelse til os alle: Vi skal ansætte flere kvinder – ikke fordi de er kvinder, men fordi de også kan.